dimecres, 11 de juny del 2014

El teatre hauria de ser assignatura curricular a Primària i Secundària

Via http://www.naciodigital.cat/delcamp/tarragonadiari
 | Actualitzat el 11/06/2014 a les 10:03h

Joan Pascual és el director de l'Aula de Teatre de la URV. Foto: Agnès Llorens.
L'Aula de Teatre de la URV ha complert aquest curs acadèmic vint anys d’història, dues dècades formant alumnes en el camp de l’experimentació del propi cos com un autèntic laboratori de recerca de les arts escèniques. I ho celebra treballant. Un nou llibre que es presentarà molt aviat, la nova edició dels cursos Experimenta! per a l’any vinent i quatre estrenes teatrals que veuen la llum aquest juny són la millor prova de la vitalitat d’aquest curs, capitanejat des dels inicis per Joan Pascual, l’alma mater del projecte, que defensa que el teatre és una eina imprescindible de creixement personal. 
 
En gairebé vint anys han passat prop de 1.000 alumnes per l’aula de teatre de la URV. Impressiona mirar enrere i veure la feina feta?
Impressiona i produeix una sensació de satisfacció, ja que durant vint anys hem tingut una mitjana de prop de cinquanta persones implicades cada any. El temps confirma que hem fet solatge i ho confirmen els antics alumes, que no només s’han dedicat al teatre, sinó a activitats culturals.
 
Com neix la necessitat de fer possible una aula de teatre dins del món universitari?
L’aula va néixer per una inquietud personal, juntament amb gent com la Montse Palau i el Francesc Massip, que vam pensar que una universitat havia de disposar d’una aula de teatre, concebuda com un laboratori al voltant del qual es pogués experimentar sobre el llenguatge teatral, al marge de programacions i de produccions comercials. De seguida vam trobar les portes obertes, i hem seguit fins aleshores.
 
Enguany estrenen quatre obres lligades a l’aula...  Enguany presentem La Casa d’en Mecenes, que es va estrenar al Tarraco Viva i que s’inclourà en la programació de tardor; hem estrenat recentment l’espectacle Inicis i pròximament estrenarem les propostes Diàlegs per matar la gana, l’11 de juny al Teatre Magatzem, i Paraules, el 18 de juny.
 
Tota aquesta activitat neix dels tallers estables... 
Sí, alguns neixen de noves propostes i altres provenen de tallers gairebé històrics, com és el Laboratori de Teatre Clàssic, una de les propostes més veteranes, que combina la pràctica teatral amb la recerca de textos escrits. En l’àmbit d’aquest taller vam publicar el llibre Teatre Popular Romà 1 i, ben aviat, publicarem la segona part, dedicada a la pantomima romana.
 
A la tardor també continuen els tallers Experimenta!?
Pròximament presentarem les propostes per al curs vinent. Creiem que aquesta experiència és molt enriquidora, ja que obre la possibilitat que tothom que ho vulgui pugui experimentar al voltant del llenguatge teatral. 
 
Tothom serveix per fer teatre? 
Tots tenim potencialitats latents i l’únic que cal són mecanismes per posar-les en marxa. El teatre és treballar a partir de les dificultats de les persones per extreure’n mecanismes de creixement.
 
Per aquest motiu, creu que hauria de ser una assignatura obligatòria dins dels plans d’estudis? 
El teatre serveix per entendre que som capaços d’expressar-nos a través del cos i de la veu de maneres no convencionals i ajuda a formar la persona de manera integral. Per aquest motiu, crec que el llenguatge teatral, com el visual i el musical, hauria de ser part de la formació obligatòria a Primària i Secundària, al contrari del que es vol fer, ja que potencia l’obertura reflexiva de les persones. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada